Augusztus 20-i programok a Tolna vármegyében, a királyi régióban

 

 

2010. Augusztus 20.


Szekszárd, római katolikus templom: ünnepi szentmisét celebrál Bíró László tábori püspök 8.45. Ökomenikus kenyérszentelés 9.30. Celebrálják: Bacsmai László katolikus plébános, Balázsi Zoltán református tiszteletes, Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész. Levonulás a Művészetek Házához a Csurgó Zenekar, a Bartina Néptánc Egyesület és az ifjú Szív Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes kíséretében 10. Művészetek Háza előtti tér: térzene a Szekszárdi Gitárkvartett előadásában 10. Ünnepi közgyűlés a Művészetek Házában 10.30-tól: beszédet mond Horváth István polgármester.
Díjátadások: Pro Urbe Szekszárd emlékplakettek, a „Közjóért” díjak, a Hirling Ádám díj, „Szekszárd javáért” cím, „Klézli János Nívódíj a Szekszárd Németségért”, „Roma Nívódíj”. A megszentelt kenyér megszegése, kenyérosztás, majd ünnepi műsor. Belvárosi római katolikus templom 19.30: Joseph Haydn: Missa Cellensis. A liturgikus koncertet előadja a Szekszárdi Madrigálkórus, a Schola Cantorum Sopianensis (Pécs) és a Regensburgi Egyetem Szimfonikus Zenekara. Vezényel Graham Buckland és Jobbágy Valér. Tenor szólista Szigetvári Dávid. Prométheusz park: István, a király a Társulat előadásában 21.

 

 


Szent István és az Új Kenyér Ünnepe
Helyszín: Szekszárd, Prometheusz parkSzekszárd Megyei Jogú Város
Önkormányzata

tisztelettel meghívja Önt,
hozzátartozóit és ismerőseit

2010. AUGUSZTUS 20-ÁN, pénteken
10:30 ÓRAKOR KEZDŐDŐ


A VÁROSI SZENT ISTVÁN
NAPI
ÜNNEPSÉGRE


Az Ünnepi Közgyűlés helyszíne
a
MŰVÉSZETEK  HÁZA

Ünnepi beszédet mond:
HORVÁTH ISTVÁN
 Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere


Az Aranykönyvi bejegyzés közzétételének bejelentése
A Pro Urbe Szekszárd emlékplakettek átadása
A „Közjóért” kitüntető díjak átadása
A Hirling Ádám kitüntető díj átadása
A „Szekszárd javáért” kitüntető címek átadása
A „Klézli János Nívódíj a Szekszárdi Németségért” díj átadása
A „Roma Nívódíj” átadása
A megszentelt, megáldott új kenyér megszegése, kenyérosztás


Információ az ünnepi közgyűléssel kapcsolatban:
Gonda Mária (Művészetek Háza)
Tel.: 74/511-247
www.babitsmuvhaz.hu

Berlinger Attila (Polgármesteri Hivatal)
Tel: 74/504-116
www.szekszard.hu

 

21.00 órakor
ISTVÁN A KIRÁLY
a Társulat előadásában
a ZIKKURAT ügynökség szervezésében
(Szörényi Levente - Bródy János)

HELYSZÍN: Prometheusz park nagyszínpad


 

 

 

A darabról

1983-ban volt az István, a király című rockopera ősbemutatója, a városligeti királydombon. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, vegyük például a szereposztást. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg, hiszen Pelsőczy László, Bereg Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák „Bill” Gyula kaptak főszerepet. A szerzők Szörényi Levente és Bródy János zenei múltja is a popzenében gyökerezik. Az István, a király zenei stílusa, amelyben a populáris zene, a népzenével, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződik, az első ilyen volt a hazai zenés színjátszás történetében. Az ősbemutatót követően 1984-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok alkalmával került színpadra a darab, ez után pedig 1986-tól játszották újra az azóta több száz előadást megért darabot.

A rockopera 15. évfordulója alkalmából Olasz Ferenc rendezésében készül, egy (a mű 15 évét felölelő, archív anyagokkal színesített) új, művészi felvételekkel gazdagított film, melyet az MTV 1998. december 26-án, István napján tűzött műsorára. 
2000-ben, az ősbemutató óta eltelt több mint 15 év szükségessé tette, hogy egy újabb generáció lépjen az addig játszó színészek helyére, így a Nemzeti Színház művészei vették át a szerepeket, s játsszák továbbra is töretlen sikerrel a darabot.
2003. július 5-én este, a csíksomlyói búcsú színhelyén közel félmillió néző előtt felcsendültek az ismert dallamok. A Magyar Televízió jóvoltából további százezrek, sőt milliók nézhették végig az erdélyi magyarság ünnepét.

 

A Társulat

2007. március 1-én, a Zikkurat Színpadi Ügynökség ötlete alapján indult el A Társulat című televíziós showműsor, melynek során kiválasztásra kerültek az István, a király 25. éves jubileuma alkalmából megrendezett előadás szereplői. A Magyar Televízió M1 csatornáján nagy sikerrel futott sorozatban a résztvevők több, mint 30 adáson keresztül mérhették össze tehetségüket, s egyúttal a szerepek elnyeréséért is folyt a küzdelem. A 12 élőben sugárzott döntő adásokra 24 jelentkező maradt versenyben, belőlük kerültek ki A Társulat tagjai, a 4 női, illetve 4 férfi főszereplő, illetve a további szereplők.
A Társulat által színpadra vitt István, a király 2008. június 17-én került közönség elé, Szikora János rendezésében a Papp László Sportarénában. A premier óta több, mint 50 előadásban, közel 400.000-en látták Magyarországon és a határainkon túl, a szabadtéren és kőszínházban egyaránt nagysikerű előadást. Az ebből készült filmet a Magyar Televízió M1 és M2 csatornája sugározta. Most ismét látható a darab, melynek főbb szereplői: Feke Pál, Simon Boglárka, Vadkerti Imre, Éder Enikő, Herczeg Flóra, Tóth Attila, Fejes Szandra, Varga Lajos.

 

18:30 órától
RENDKÍVÜLI VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei szervezete a rendezvény ideje alatt véradást szervez a Liszt Ferenc téren a véradó kamionban
 Hívjuk és várjuk a segítő szándékú, magát egészségesnek érző 18-65 év közötti leendő véradókat. Kérjük, mindenki hozza magával a személyazonossági igazolványát és TAJ kártyáját.


Segítségüket köszönjük.
Magyar Vöröskereszt, Országos Vérellátó Szolgálat

Főtámogató:
Paksi Atomerőmű Zrt.

Támogatók:
Gemenc Volán Zrt.
OTP Bank 
QSCH
Tarr Kft.
Tolnagro Kft.
Tolnatej Zrt.

Bátaszék, római katolikus templom: ünnepi szentmise 8.30. Városháza előtti parkoló: a Bátaszéki Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje 9.30. Városháza: ünnepi képviselő-testületi ülés 10. Árpád utca: az Iparosház ünnepélyes átadása 15. Művelődési ház: Orosz Zoltán és Barátai koncert 20.

Bonyhád, evangélikus templom: ünnepi istentisztelet és templomszentelési emlékünnep 9. Katolikus templom: ünnepi szentmise 9.30. A művelődési központ előtti tér: térzene a Bonyhádi Városi Fúvószenekarral 10. Ünnepi köszöntő 10.30-tól: beszédet mond és az új kenyeret megszegi Potápi Árpád János polgármester. Áldást mondanak: Aradi András evangélikus lelkész, Erb József katolikus plébános, Fóris Tibor, a baptista gyülekezet vezetője, Mészáros Zoltán református lelkész. A Merész Konrád-díj és a Virágos Bonyhádért díj átadása. Műsort ad a Kincső Néptáncegyüttes (Zselíz-Felvidék).

Cikó, iskolaudvar: ökörsütés 6-19 óráig folyamatosan. Légvár, gyermekprogramok 9-16 óráig. Palacsinta- és lángossütés 11. Az új kenyér megszegése 17. Kulturális programok 17.15. Egy tál estebéd 19. Peller Anna előadóművész műsora 2. Utcabál, zenél a Flott zenekar 21. Tűzijáték 22.

Decs, Szent Erzsébet tér (Templom tér): Ökumenikus istentisztelet, az ünnepi kenyér megáldása 9. Ünnepi képviselő testületi ülés, a „Decsért” emlékplakett átadása 10. Kézműves udvar, középkori játszóház 13-17 óráig. Királyi pár érkezése, udvari ceremónia, tánc, mulatság 15.30. Alisca Nyilai íjászbemutató 17. Zenés félóra a gyermekekkel Hoffner Beáta közreműködésével 17.30. Pogácsasütő verseny eredményhirdetése 18. Rózsa Tanya Lovasiskola bemutatója 18.15. Biczó Ernő polgármester köszöntője 18.45. „Kenyér és korona” – a Szülők a gyermekekért Alapítvány előadása 19. Fáklyás felvonulás lovas kísérettel 19.45. Luminárium Látványszínház – tűzzsonglőrök 21. A Bad Times Együttes koncertje 21.30.

Fadd: horgászverseny gyerekeknek 6-9 óráig. Csónakverseny: faddi komp–Volent-öböl–komp 9. Foci kupa a sportcsarnokban 9. Főzőverseny a Bartal-kertben 9. Buci bohóc a szabadtéri színpadon 10. Habparty a faddi önkéntes tűzoltókkal 11. Kiss István kiállításának megnyitója a művelődési házban 11. Ebéd, közben: Mini Borudvar a Kertklub szervezésében 12. Kulturális műsorok 14. Köszöntő, eredményhirdetések, elismerések átadása 18. A szekszárdi TÜCSÖK ZENÉS SZÍNPAD műsora 19. Falunapi bál 20.

Hőgyész: ünnepi szentmise 9.30. A misét celebrálja, az új kenyeret megáldja: Szabó József esperes. Ünnepi beszédet mond, a kenyeret megszegi: Gyetvai László polgármester. Szent István napi főzőverseny 15. Ünnepi műsor: Székely kör Bokréta néptánccsoportja, Kisbokrétások,  Művelődési Ház Táncika tánccsoportja, Szíjné Bori Katalin – hastánc, Regöly-Majsapusztai Rehabilitációs Intézet Keyboard Music Color Band zenekara, Vető Nóra-mesemondó 17. Utcabál, zenél a Dynamic zenekar 20.

Kakasd, az iskolánál: Bányai Károly polgármester köszöntője, Kürtösi Károly atya kenyérszentelője, népdal és néptánc műsor 9.30. Főzőverseny 10. Kispályás labdarúgó torna 10. Habparti a röplabda pályán 13.15. Eredményhirdetések 14. Tűzijáték 21. Egész napos kísérőprogramok: rajzkiállítás az iskola folyosóján, rajzolás Bíró Sanyi bácsival, kürtőskalács-bemutató és vásár, kézműves játszóház gyerekeknek, fazekas-bemutató és vásár, kosárfonó-bemutató és vásár.

Kalaznó, Emlékpark: Elszármazottak találkozója. Ünnepi köszöntőt mond László János polgármester és a felkért vendégek 8.30. Megemlékezés, koszorúzás 9.30. Ökomenikus istentisztelet az evangélikus templomban 10.30. Koszorúzás az I. és a II. világháborúban elesettek emlékművénél 11.30. Kiállítás megnyitók: Kalaznói látogatás – fotókiállítás 14.30. Emlékképek a kalaznói németek múltjából – kamara kiállítás 14.45. Szent Iván Éj Finnországban – Csorba Károly fotókiállítása 16.30. A gaspArt Galéria bemutatatja Kacsó István képzőművészt 18. Kulturális programok 15 órától. Utcabál a Dominó Band zenéjére 20. Közben egész nap kirakodóvásár és gyerekprogramok.

Mőcsény, a művelődési ház udvara: kulturális műsorok 15 órától, este bál, később pedig tűzijáték.

Nagymányok: Ökomenikus istentisztelet a templomkertben, kenyérszentelés 17. Ünnepi köszöntőt mond dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke 17.40. A felújított iskolaépület átadása és az újonnan festett Szentháromság kép felszentelése 18. A Német Nemzetiségi Kórus és az Ifjúsági Fúvószenekar műsora 18.15. Hucker Ferenc festőművész kiállításának megnyitója az iskola klubszobájában 18.30. Közös vacsora 19. Utcabál a Koktél Együttessel 20.

Ozora, Pipo Várkastély: a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány múltidéző bemutatója 14 órától: bajvívás, históriás színjáték, táncjáték, mutatványosok, solymászok. Ghymes koncert 20.30, majd tűzijáték.

Paks, Jézus Szíve templom: ünnepi szentmise 9. Jézus Szíve templom előtti tér: ünnepi beszédet mond Hajdú János polgármester. Az új kenyér megszentelése 10.35. Az ünnepségen közreműködik a Paksi Városi Vegyeskar. Duna-part: Halárusítás és nevezés a halászléfőző versenyre 6-8 óráig. Ökocsiga Játszóház 10. Duna átúszás 11.30. (Jelentkezés 9-11 óráig a kompkikötőben.) Paks Város Halászléfőző Bajnoka cím ünnepélyes átadása 13. Kulturális műsorok 14 órától, fellép a Szaggató Zenekar, a Madocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Pataki Ádám és Kovács István, a Pro Artis művészeti iskola harmonika szakos tanulói, a Cecei Gerlice Néptánc Egyesület és az Alapi Mezőföldi Népi Egyesület, a Kalinkó Citerazenekar és a Tűzvirág Táncegyüttes.

Pincehely, római katolikus templom: az ELTE Olasz Tanszéki Kórusa, a La Caffettiera Stiopetta koncertje 19. Műsoron Clément Janequin, Bárdos Lajos, Huzella Elek, Liszt Ferenc és Orbán György művei. Vezényel Murányi Eszter.

Simontornya, Helytörténeti Ház (rossz idő esetén a Fried Művelődési Ház): Elszármazottak és Itthon Maradottak Találkozója. A programok 10 órakor kezdődnek, majd a közös ebéd után a gyerekeket kézműves foglalkozásra várják. Versenyt hirdettek a Simontornya süteménye, tortája címért, melyre a helyszínen 13 óráig lehet jelentkezni. Az ünnepi megemlékezés a Szent István téren 17 órakor kezdődik, majd folytatódik a kulturális műsor, könyvbemutató és alkalmi kiállítás nyílik.

Tamási, Kossuth tér (eső esetén a művelődési központ): ünnepi beszédet mond Ribányi József polgármester, az új kenyeret megáldja Hegedűs János plébános, majd A megfeszített – rockopera a Felvidéki Rockszínház előadásában 19.

Tolna: emléktábla avatás a városházánál 15. Aratófelvonulás a Tolnai Nyugdíjas Szabadidő Klub szervezésében 16. Dr. Sümegi Zoltán polgármester ünnepi beszéde a tolnai templomban 16.20. Lozsányi Tamás műsora 16.30. Kenyérszentelés 16.50. A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje a Szent István parkban 17. Koszorúzás és ünnepélyes kenyérszegés 17.15. Térzene 17.20.

vissza a címoldalra

Nevezze meg a prioritásokat!
Eredmények
További szavazások
 
 


kiralyiudvar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!