Norvég Királyi Palota

 

A monarchia

A norvég királyság hagyományai több mint ezer éves múltra tekintenek vissza. Norvégia 1381 és 1814 között Dániával, majd 1814-től Svédországgal alkotott uniót, míg 1905-ben újra el nem nyerte függetlenségét VII. Haakon királysága alatt. A királyi család ma a következő tagokból áll: Őfelsége V. Harald király, Őfelsége Sonja királyné, Haakon koronaherceg, Mette-Marit koronahercegné, Ingrid Alexandra hercegnő és Märtha Louise hercegnő. Märtha Louise hercegnőnek és férjének egy lánya van, Maud Angelica Behn, aki a norvég trón várományosaként negyedik az örökösödési sorrendben.

Őfelsége a Király
Őfelsége V. Harald király 1937. február 21-én született szülei otthonában, az Oslo közelében található Skaugum birtokon. Olav koronaherceg (a későbbi V. Olav király) és Märtha koronahercegné egyetlen fiaként 567 év után ő volt az első királyi herceg, aki Norvégiában látta meg a napvilágot. Harald hercegnek két nővére van, az 1930-ban született Ragnhild hercegnő, és az 1932-ben született Astrid hercegnő személyében, de abban az időben csak a fiúk örökölhették a trónt. Harald herceg gyermekkora békésen telt Norvégiában egészen a II. világháború kitöréséig. Amikor a náci csapatok megszállták Norvégiát 1940. április 9-én, anyjával és nővéreivel Svédországba menekült, majd a háborút az USA-ban vészelte át. 1945-ben tért vissza Norvégiába. Középiskolai tanulmányainak befejezése után Harald herceg beiratkozott a Norvég Gyakorló Lovastiszti Iskolába, majd katonai képzését 1959-ben fejezte be a Katonai Akadémián. Harald hercegből 1957. szeptember 21-én lett koronaherceg, amikor apját V. Olav néven királlyá koronázták. Kötelező katonai szolgálatának befejezése után a koronaherceg Oxfordba ment, hogy további tanulmányokat folytasson. 1960 és 1962 között társadalomtudományokat, történelmet és közgazdaságtant tanult az oxfordi Balliol College-ban. 1968. augusztus 29-én Harald koronaherceg feleségül vette az oslói Sonja Haraldsent. A házasság jóváhagyására kilenc évet kellett várni. A Storting, vagyis a norvég országgyűlés, a kormány, valamint V. Olav király végül megadta az engedélyt egy közrangúval kötendő házassághoz. Harald Király 1991. január 17-én lépett trónra apja halálát követően.

Őfelsége a Királyné
Őfelsége a királyné 1937. július 4-én született Oslóban, Karl és Dagny Haraldsen (született Ulrichsen) lányaként. Középiskolai tanulmányait 1954-ben fejezte be, majd szabás-varrást tanult. Ezután diplomát szerzett a svájci Lausanne-ban az Ecole Professionelle des Jeunes Filles iskolában. Norvégiába visszatérvén az Oslói Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol franciát, angolt és művészettörténetet hallgatott.
1968. augusztus 29-én Sonja Haraldsen kisasszony házasságot között Harald koronaherceggel az Oslói Katedrálisban, és Norvégia koronahercegnéje lett.

Őfelsége a koronaherceg
Őfelsége Haakon koronaherceg 1973. július 20-án született az Országos Közkórházban, Oslóban. Második gyermekként, de Harald koronaherceg és Sonja koronahercegné (későbbi Harald király és Sonja királyné) egyetlen fiaként. A herceg születésekor a trónt csak fiúk örökölhették. Így, bár nővére, Märtha Louise hercegnő, két évvel idősebb nála, Haakon Magnus herceg lett Norvégia trónörököse. A norvég alkotmányt azóta már megváltoztatták, és ezentúl nők is örökölhetik a trónt. Haakon Magnus herceget 1973. szeptember 20-án keresztelték meg a Palota Kápolnában, keresztszülei között volt a három skandináv uralkodó: V. Olav, Norvégia királya, XVI. Károly Gusztáv, Svédország királya, és II. Margit, Dánia uralkodója. A herceget 1988-ban konfirmálták a Palota Kápolnában. Haakon Magnus herceg 1991. január 17-én, apja trónra lépésekor lett koronaherceg. 2001. augusztus 25-én a koronaherceg feleségül vette Mette-Marit Tjessem Høiby kisasszonyt. A házasságkötésre az Oslói Katedrálisban került sor. 2004. január 21-én megszületett Ingrid Alexandra hercegnő, a koronaherceg és a koronahercegné leánya.

Őfelsége a koronahercegné
Mette-Marit koronahercegné 1973. augusztus 19-én született Marit Tjessem és Sven Olav Bjarte Høiby legkisebb lányaként. Őfelsége Haakon koronaherceg és Mette-Marit Tjessem Høiby kisasszony eljegyzését 2000. december 1-jén jelentették be, és a házasságot 2001. augusztus  25-én kötötték meg az Oslói Katedrálisban. . 2004. január 21-én megszületett Ingrid Alexandra hercegnő, a koronaherceg és a koronahercegné leánya.

Őfelsége a hercegnő
Őfelsége Ingrid Alexandra hercegnő,az Oslói Egyetemi Kórházban született. A hercegnő Haakon koronaherceg és Mette-Marit koronahercegné leánya, és a második a norvég trón örökösödési sorrendjében. A hercegnőt 2004. április 17-én keresztelték meg az Oslói Palota Kápolnában. Keresztszülei Őfelsége V. Harald király, Frederik dán koronaherceg, Viktória svéd koronahercegnő, Asztúriai Fülöp koronaherceg, Märtha Louise hercegnő és Marit Tjessem.

Sverre Magnus herceg
Sverre Magnus herceg, ő királyi fensége Haakon Magnus koronaherceg és ő királyi fensége Mette Marit koronahercegné fia 2005. december 3-án született Oslóban, az Országos Közkórházban. A herceg az örökösödési rangsorban édesapja és testvére, ő királyi fensége Ingrid Astrid koronahercegnő után a harmadik. 2006. március 4-én keresztelték a Palota Kápolnában.

Märtha Louise hercegnő
Märtha Louise hercegnő 1971. szeptember 22-én született az Országos Közkórházban, Oslóban. Elsőszülött gyermek volt, Harald koronaherceg és Sonja koronahercegné (későbbi Harald király és Sonja királyné) lánya. A hercegnő a Märtha nevet kapta apai nagyanyja, a norvégiai Märtha  koronahercegnő után, a Louise nevet pedig üknagyanyja, a dániai Louise királynő után, aki XV. Károly svéd király lánya, valamint VII. Haakon norvég király anyja volt. Amíg az alkotmányt meg nem változtatták, a trónra csak férfi ülhetett. Így a hercegnő bátyja, Haakon Magnus herceg (a későbbi Haakon koronaherceg) volt a trón majdani várományosa, jóllehet két évvel fiatalabb a hercegnőnél. Märtha Louise hercegnő 2002. május 24-én házasságot kötött  a norvégiai Mossból származó Ari Behnnel a trondheimi Nidaros Katedrálisban. Kislányuk, Maud Angelica, 2003. április 29-én született az Egyetemi Kórházban, 2003. július 1-jén keresztelték meg az Oslói Palota Kápolnában. Maud Angelica-t Őfelsége V. Harald király vitte a keresztelőmedencéhez.

 

 

vissza a címoldalra

Nevezze meg a prioritásokat!
Eredmények
További szavazások
 
 


kiralyiudvar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!